Přijďte si rozsvítit žárovky na unikátní diskuzní talk show Opera a Letní akademie Discover!
Svět se někam žene. Můžeme jenom hádat, jak budou za padesát let vypadat práce, škola, vztahy, města nebo příroda. Ale mladší generace má možná, díky přístupu ke globálním sítím a zkušenostem ze zahraničí, prst k pulsu změn blíž, než by se dalo očekávat. Přednáška většinou funguje tak, že starší a zkušený sděluje poznatky mladým. Žárovky to chtějí otočit. Tři mladí lidé vám přijdou povědět o tom, kam směřuje jejich obor a co to může znamenat pro společnost a svět. O věcech, které jste třeba nikdy neslyšeli, ale které mohou zásadně proměnit životy naše i životy našich dětí. Přijďte si rozsvítit žárovky a zeptat se na cokoli, co vás zaujme!
Našimi hosty budou:
Martin Hájek, 30 let
Vystudoval historii, ale posledních 5 let dělá game designera v Bohemia Interactive, největším studiu počítačových her v ČR. Je také pravidelným lektorem na Letní akademii Discover, kde střídá kurzy jak historie, tak tvorby her a např. organizování zážitkových her. Tématem bude Člověk a hry - proč si lidé vlastně hrají a jak si budou hrát v budoucnu? Proč jsou šachy nebo kostky tak oblíbené a jak se taková hra vlastně tvoří? Hraní her už dávno nemusí být jen aktivita pro děti po škole, ale princip her se stále častěji používá jako nástroj ve vzdělávání. Jak mohou hry přispět k učení a nebo třeba někomu zachránit život?
Daniel Pražák, 28 let
Je doktorandem na Pedagogické fakultě UK a začínající učitel, který se zaměřuje na inovace ve vzdělávání a použití moderních technologií ve výuce. Sám byl jedno z prvních dětí v České republice, které se dva školní roky vzdělávalo v domácích podmínkách. Kromě toho také dlouhodobě poskytuje dobrovolnické práce v dětských domovech, ve vyloučených lokalitách v ČR a učil děti ulice v Kongu. Je místopředsedou studentské iniciativy Otevřeno a učí na Základní škole Strossmayerovo náměstí v Praze.
Barbora Kebová
Absolventka sociální a kulturní ekologie na UK, působí v Institutu Cirkulární Ekonomiky jako projektová manažerka se specializací na oblast udržitelné gastronomie. V rámci organizace Zachraň jídlo se aktivně podílí na společenské osvětě v oblasti „zero waste“ a věnuje se zefektivňování chodu a redukci plýtvání potravin v gastro provozech. Na základě vlastní zkušenosti a praxe z kuchyně a dlouholetého výzkumu založila program Fair Dining, který poskytuje poradenství restauracím a kavárnám v oblasti udržitelnosti.
Výtěžek z akce poputuje na stipendium na sociálně znevýhodněného studenta Discover academie.